Veganski bolognese od crvene leće
14 Stu.

Veganski bolognese od crvene leće

Kada isprobate ovaj bolognese, nećete moći vjerovati da se radi o jelu bez mesa. Izuzetno je ukusan i okusom poput "pravog". Leća odlično zamjenjuje meso, a umjesto nje možete ovo jelo pripremiti i sa suhim graškom. Koju god varijantu izabrali, ovakav bolognese možete upotrijebiti i za razna druga jela u kojima se inače upotrjebljava originalni mesni umak – za punjenje povrća, lazanje, musake i razne druge složence.

Pripremite:

150g crvene leće

3 glavice ljutike ili jednu glavicu crvenog luka

3 režnja češnjaka

1 manji celer (korijen i stabljiku)

3 srednje velike mrkve

1 konzervu sjeckane rajčice

250ml pirea od rajčice ili nekoliko svježih rajčica

svježe mljeveni šareni papar

himalajsku sol

prstohvat smeđeg ili kokosovog šećera

origano

bosiljak

mljevenu chili papričicu

tjesteninu od kamuta

Na maslinovu ulju prodinstajte sitno narezanu ljutiku i češnjak. Kad povenu, dodajte usitnjenu mrkvu i korijen celera (i narezanu stabljiku). Možete ih usitniti u sjeckalici.

Dinstajte pa kad vidite da je povrće omekšalo, dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve. Miješajte, dodajte pire od rajčice i malo vode pa ostavite na laganoj vatri. Umiješajte leću koju ste prethodno oprali i ocijedili, začinite po vlastitom ukusu. Kušajte, pa po potrebi dodajte prstohvat smeđeg ili kokosovog šećera. Ostavite da krčka 20ak minuta, dok se leća ne skuha.

Poslužite s tjesteninom od kamuta ili nekom drugom tjesteninom po želji. Ovaj bolognese odličan je i s špagetima od tikvica.

Galerija slika:

 
  Recepti - Sve