Veganski umak od gljiva i šparoga
Veganski umak od gljiva i šparoga
Ako volite umak od gljiva, probajte klasično vrhnje za kuhanje zamijeniti zobenim. Okus je bogat, kremast, a takav umak je ujedno prikladan za vegane i sve kojima smeta gluten. Mene je posebno oduševila kombinacija s tjesteninom od heljde. Ponekad je pripremam sama, od heljdinog brašna, no kad sam u žurbi, odlično je zamijeni kupovna, iz Prirode&DRUŠTVA.
Pripremite, za dvije osobe:
500g šampinjona ili gljiva po izboru
250ml zobenog vrhnja i malo vode ili povrtnog temeljca
Luk i češnjak sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Luk možete posoliti, da prije povene. Kad se zastakli, dodajte na listiće narezane šampinjone. Dinstajte i kad su gljive pri kraju dodajte šparoge.
Prelomite ih, da se odvoji tvrđi dio. Tvrde dijelove možete spremiti u hladnjak ili zalediti, za kuhanje temeljaca. Mekaniji dio stabljike natrgajte na komadiće i dodajte gljivama. Prodinstajte pa podlijte zobenim vrhnjem. Oatly zobeno vrhnje jako je kremasto i gusto pa možete razrijediti vodom ili s malo povrtnog temeljca. Začinite.
Ostavite da krčka i poslužite s tjesteninom po želji. Ja sam upotrijebila odličnu bezglutensku tjesteninu od heljde, koja se odlično slaže s gljivama.
Galerija slika:
rogač natura organica zdravlje bio kokosovo ulje maslinovo ulje biotrgovina kokosovo ulje trgovina organske hrane bio hrana trgovina zdrave hrane zdrava hrana priroda i društvo biotrgovina