Čemu služe orašasti plodovi?

Samo jedna šaka orašastih plodova dnevno smanjuje rizik od mnogih bolesti, uključujući tri od kojih umire najveći broj svjetske populacije: kardioloških problema, dijabetesa i raka.

Analize iz trenutnih istraživanja pokazuju kako konzumiranje orašastih plodova na dnevnoj bazi smanjuje rizike za razne bolesti. Samo 20 grama dnevno, količina koja je ekvivalentna jednoj šaci, smanjuje rizik srčanih bolesti za čak 30%, rizik za rak za 15%, a rizik od prerane smrti 22%. Prosječna količina od 20 grama također je povezivana sa smanjenim rizikom od bolesti dišnog sustava za čak 50%, a jedne od najčešćih bolesti Novog svijeta, dijabetesa, za gotovo 40­%.

Ovo istraživanje, vođeno od strane koledža iz Londona i poduprijeto Norveškim studijem znanosti i tehnologije, objavljena je u djelu BMC Medicine. Tim koji je istraživao ovu temu vršio ovaj studij analizirao je više od 29 već objavljenih radova diljem svijeta i našao 819 000 sudionika da potvrde ono što su oni zaključili. Među sudionicima bilo je 9,000 moždanih udara, 18,000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i više od 85 000 gotovo smrtnih slučajeva.

Prednosti orašastih plodova

Koautor istraživanja Dagfinn Aune izjavio je: „Našli smo konstantu u smanjivanju rizika nekoliko bolesti, što pokazuje da zaista postoji veza između konzumiranja orašastih plodova i različitih uzročnika danas smrtonosnih bolesti.“ Studije su pokazale da svakakve vrste plodova drveta kao lješnjaci i orasi, ali i kikiriki, zapravo imaju i više nego bolji učinak.

Ono što također čini orašaste plodove bitnima, kako kaže Aune, je i njuhova nutricionistička vrijednosti: vlakna, magnezij i nezasićene masti samo su neke od tvari koje su potrebne organizmu, a mogu se dobiti i kroz njih. Oni funkcioniraju tako da smanjuju kolesterol u krvi te krvni tlak i tako najveći učinak imaju upravo na tom području. Oni su ujedno i antioksidansi pa postoje i dokazi da pomažu u skidanju kilaže te smanjuju rizik od pretilosti.

 
  Savjeti - Sve