Heljda – zdrava i ukusna superhrana

Iako mnogi ljudi misle da je heljda žitarica, ona je zapravo sjeme voća koje je povezano s rabarbarom i sorelom, što ju čini prikladnom zamjenom za žitarice za ljude koji su osjetljivi na pšenicu ili druge žitarice koje sadrže gluten. Cvjetovi heljde su veoma mirisni i privlačni pčelama koje ih koriste za proizvodnju posebnog, snažnog okusom, tamnog meda.

Zdravstvene prednosti

Heljda je veoma zdrava za vaš kardiovaskularni sustav. Prehrana koja sadrži heljdu povezana je s nižim rizikom razvoja visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Yi narod u Kini konzumira mnogo heljde (100 grama dnevno). Kada su istraživači testirali lipide u krvi 805 Yi Kineza, ustanovili su da je unos heljde povezan s nižim ukupnim kolesterolom, manjim kolesterolom lipoproteina niske gustoće (LDL, oblikom povezanom s kardiovaskularnim bolestima) i visokim omjerom HDL kolesterola.

Dobri učinci heljde su dijelom uzrokovani bogatom količinom flavonoida. Flavonoidi su fitonutrienti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C i djelovanjem kao antioksidanti. Helikopatična aktivnost koja snižava lipide uglavnom je rezultat rutinskih i drugih flavonoidnih spojeva. Heljda je također dobar izvor magnezija. Ovaj mineral opušta krvne žile, poboljšava protok krvi i davanje hranjivih tvari, te snižava krvni tlak - savršena kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

Hranjive tvari u heljdi mogu pridonijeti kontroli šećera u krvi. U testu koji je uspoređivao učinak na šećer u krvi kruha od rafiniranog pšeničnog brašna i heljde, kruh od heljdinog brašna znatno je smanjio glukozu u krvi. Kruh od heljde su također najviše bodovali za sposobnost da zadovolji glad.

Heljda je također odličan izvor visoko kvalitetnih, lako probavljivih bjelančevina. To ju čini izvrsnim nadomjeskom za meso. Također je izvrsna za probavu. Svojstva heljde su neutralna toplinska priroda, slatki okus, to što čisti i jača crijeva i poboljšava apetit. Djelotvorna je za liječenje dizenterije i kroničnog proljeva.

Heljda je bogata vitaminima B kompleksa kao što su tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin i folat. Ovi vitalni vitamini daju vam zdravu kožu i kosu. Osim toga, sadržaj heljde ima antioksidativna svojstva koja služe kako bi se smanjili znakovi preranog starenja. Ona također sadrži visoko kvalitetne proteine koji su potrebni za dobru rast kose. Ovaj protein ima aminokiseline koje su potrebne za zdravu kosu i nokte

 
  Savjeti - Sve