Kvinoja – majka žitarica

Kvinoja – majka žitarica

Kvinoja (lat. Chenopodium quinoa) je biljka porijeklom iz Južne Amerike koja se koristi u prehrambene svrhe već tisućama godina. S pravom ju nazivaju "majka žitarica" jer se po svom sastavu i zdravstvenim dobrobitima izdiže daleko iznad ostalih žitarica. Njezine vrijednosti prepoznate su još u doba starih Inka, kojima je kvinoja, uz kukuruz bila osnovna prehrambena namirnica.

Lišće ove biljke je hranjivo i cijenjeno jer je nutritivno slično špinatu. No, njezina prava vrijednost su sjemenke koje sadrže široku paletu nutritivno korisnih tvari.

Sjeme kvinoje pripada skupini pseudo-žitarica, ali u narodu se deklarira kao žitarica jer se priprema i konzumira kao većina žitarica. 

Vrlo lako ju je uklopiti u prehranu jer se odlično slaže sa širokom paletom namirnica.

Koliko je ova namirnica cijenjena diljem svijeta dovoljno svjedoči činjenica da je 2013. godina, od strane Ujedinjenih naroda (UN) proglašena Međunarodnom godinom kvinoje.

Sastav sjemenki kvinoje

Ova bezglutenska žitarica u svom sastavu sadrži niz prijeko potrebnih nutrijenata.

U jednoj šalici (185 grama) kuhane kvinoje sadržano je 8 grama proteina, 5 grama vlakana, 58% RDA mangana, 30% RDA magnezija, 28% RDA fosfora, 19% RDA folata, 18% RDA bakra, 15% RDA željeza, 13% RDA cinka, 9% RDA kalija, više od 10% RDA vitamina B1, B2 i B6 te manje količine kalcija, vitamina B3 (niacin) i vitamina E.

U istoj količini kvinoje sadržano je oko 220 kalorija, 39 grama ugljikohidrata i 4 grama masti te manje količine omega 3 masnih kiselina.

Ove sjemenke sadrže i velike količine flavonoida, uključujući kvercetin i kaempferol, koji su moćni biljni antioksidansi s brojnim zdravstvenim prednostima.

Jela od kvinoje se danas mogu konzumirati u svim svjetskim restoranima, osobito u onima čiji meni je baziran na zdravoj prehrani.Također, ovu namirnicu možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i pripremati u vlastitom domu. Trgovina Priroda i društvo u svom asortimanu zdrave hrane nudi široku paletu zdravih namirnica, a među ostalima i kvinoju. Posjetite ih na adresi Ozaljska 71 u Zagrebu ili na web stranici Priroda i društvo i već danas isprobajte okus i miris ove planetarno popularne, zdrave, bezglutenske žitarice.

 
  Savjeti - Sve