Što su free from proizvodi i trebamo li ih izbjegavati

Free-from je hrana bez glutena, laktoze ili žitarica. Takva hrana posljednjih godina bilježi znatan rast popularnosti, iako će se mnogi nutricionisti složiti da je takva prehrana preporučena samo potrebitima.

Ujednačena, raznolika ishrana je najbolja

Većina stručnjaka složit će se kako je ujednačena i raznolika ishrana uvijek najbolja. Istovremeno, reći će vam da ne izbjegavate gluten i laktozu. Unatoč tome, mnogi se ipak odluče testirati dijete temeljene na bezglutenskoj prehrani ili prehrani bez laktoze i žitarica.

No takva vrsta (is)hrane namijenjena je ljudima kojima tijelo reagira (loše) na gluten ili laktozu. A zašto takva hrana nije preporučljiva drugima? Jednostavno zato što namirnice bez glutena često sadrže mnogo više šećera i masti, u usporedbi s 'klasičnim' namirnicama.

Skuplje i štetne za zdravlje

Logičnim se postavlja pitanje da li takva ishrana može biti štetna po naše zdravlje? Naravno da može, jer niti previše šećera i masti nije dobro unositi u tijelo. Osim toga, takve namirnice su često i skuplje. Običan kruh, u usporedbi s onim bez glutena, zna biti i višestruko jeftiniji.

Free from proizvodi samo kratkoročno ili ako je nužno

Završno, free from proizvode preporučujemo isključivo ljudima koji jedino takvu hranu mogu probaviti bez teškoća. To su primarno celijakičari kojima smeta gluten ili ljudi kojima tijelo ne probavlja mliječni šećer, tj laktozu.

Ako ipak želite probati s takvom prehranom kao vrstom dijete, jer ste čuli da donosi odlične rezultate, tada se pobrinite da ta dijeta traje kratko. Mi se nećemo baviti time je li ta dijeta uspješna, primarni cilj ovog članka je edukacija o tome kakvi su to proizvodi i kome su namijenjeni. Čim postignete željeni rezultat, vratite se normalnoj ishrani. Tijelo će biti zahvalno.

 
  Savjeti - Sve