Top 10 najzdravijih namirnica koje bi obavezno trebali uključiti u vašu prehranu

Sve veća zabrinutost zbog rastućeg broja osoba s bolestima kao što su  dijabetes, pretilost, hipertenzija, bolesti srca pa na žalost i rak potaknula je stanovništvo da potraži  zdraviji izbor u svojoj svakodnevnoj prehrani i obrocima.

Prema mišljenju mnogobrojnih svjetskih stručnjaka  sljedeće namirnice daju odličan izvor vitamina i hranjivih tvari kojim se povećava sposobnost tijela za obranu i  smanjuje  rizik od raznih bolesti. Njihova preporuka je da ih se redovno konzumira kako bi se postigao što bolji učinak.

Bademi i orasi

Orasi su dobri izvori proteina ali bademi sadrže najvišu razinu kalcija od svih orašastih plodova. Oni sadrže i jako mnogo  željeza i vitamina  E. Orasi su nezasićene masti, što pomaže tijelu u održavanju zdravije razine kolesterola. Četvrtina šalice badema ili oraha pomaže očuvati zdravlje srca. Sve u svemu, orasi i bademi su prepuni  dobrih masnoća i svakako su zdrava grickalica za vas.

Grah

Pola šalice graha daje odličan  nemasni proteinski obrok  bogat vlaknima, željezom,  fosforom i kalijem. Crveni i crni grah sadrže veće količine antioksidansa i fitonutrijenata, koji pomažu  u sprječavanju srčanih bolesti, dijabetesa i nekih oblika raka. Folna kiselina u grahu  pomaže očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Antioksidansi u grahu su jako učinkoviti, a organski uzgojen grah nije skup i može se pripremiti na bezbroj načina.

Bobice

Borovnice, jagode i brusnice su prepune fitonutrijenata i antioksidansa koji štite stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala, a samim time i od zloćudnih bolesti.  Jedna šalica bobičastog voća može pomoći u borbi protiv raka, ona  smanjuje rizik za hipertenziju i smanjuje mogućnost pojave  senilne kognitivne degeneracije kod starije populacije.

Brokula

Brokula, drugi izvor folata i fitonutrijenata, nudi jačanje imuniteta zbog velike količine vitamina C i zbog zdravstvene koristi od vitamina A. Mnogo povrća, uključujući brokulu, izgubi neke hranjive tvari kada se prekuha. Za maksimalni utjecaj, pojedite jednu šalicu brokule ili sirove ili lagano kuhane na pari. Na taj način sačuvat ćete sve njene pozitivne učinke, ali i očuvati njen maksimalno intenzivan okus.

Citrusni plodovi

Limun, naranča i grejp su izvori vitamina C i antioksidansa. Bioflavonoidi inhibiraju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu ugroziti zdravlje kardiovaskularnog sustava. Grejp dnevno može držati velik broj bolesti daleko od vas, a svježe iscijedeni sok od grejpa imat će blagotvorni utjecaj na vašu probavu.

Nemasno mlijeko

Vitamin D se nalazi u vrlo malo hrane osim mlijeka. Bez adekvatne razine vitamina D , kalcij  koji se dobiva drugom hranom ne koristi se učinkovito. Konzumiranje ova dva hranjiva sastojka  u čaši mlijeka dnevno osigurat će jače, zdravije zube i kosti. Stoga je važno konzumirati ga na dnevnoj bazi.

Losos

Losos doprinosi smanjenju triglicerida  pomoću svojih Omega-3 masnih kiselina. Omega-3 smanjuje vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka i začepljenih  arterija, čime se smanjuju rizik za infarkt i moždani udar. Riblja ulja su također korisna za one s artritisom i drugim upalnim stanjima.  Idealna prehrana uključuje tri posluživanja, tri puta tjedno. Divlji losos je još bolji izbor ali često se od njega odustaje zbog visoke cijene.

Špinat

Uz dodatak vitamina A i C, folata i magnezija, špinat također sadrži beta-karotene, lutein i zeaksantina, koji  čuvaju očno zdravlje. Ove komponente zaštite očiju smanjuju  vizualni deficit kao što su makularna degeneracija i noćno slijepilo. Pojesti šalicu sirovog špinata, kao salatu, ili lagano kuhanog na pari je idealan način jedenja ovog zdravog zelenog povrća ; prekuhavanje jako smanjuje hranjive tvari.

Slatki krumpir

Slatki krumpir sadrži vlakna, vitamine  A, B-6 i C, kalij i beta-karoten. Kad beta-karoten pretvara u vitamin A u tijelu, rezultat može usporiti proces starenja i pomaže u sprječavanju nekih vrsta raka.  Pola  jednog velikog  slatkog krumpira  je savršeno  posluživanje. 

Pšenične klice

Ove su klice bogate  vitaminom  E, folnom  kiselinom , tiaminom, fosforom,  cinkom, magnezijem  i vlaknima. Pospite 2 žlice preko vaše jutarnjih  žitarica i okusi će se savršeno slagati.

Unošenjem navedenih namirnica kao dijela svoje svakodnevne prehrane učinit ćete  velike korake prema poboljšanju vašeg zdravlja i postizanju bolje kvalitete života za mnogo nadošlih godina.

 
  Savjeti - Sve