Top 10 najzdravijih namirnica koje bi obavezno trebali uključiti u vašu prehranu
Sve veća zabrinutost zbog rastućeg broja osoba s bolestima kao što su dijabetes, pretilost, hipertenzija, bolesti srca pa na žalost i rak potaknula je stanovništvo da potraži zdraviji izbor u svojoj svakodnevnoj prehrani i obrocima.
Prema mišljenju mnogobrojnih svjetskih stručnjaka sljedeće namirnice daju odličan izvor vitamina i hranjivih tvari kojim se povećava sposobnost tijela za obranu i smanjuje rizik od raznih bolesti. Njihova preporuka je da ih se redovno konzumira kako bi se postigao što bolji učinak.
Bademi i orasi
Orasi su dobri izvori proteina ali bademi sadrže najvišu razinu kalcija od svih orašastih plodova. Oni sadrže i jako mnogo željeza i vitamina E. Orasi su nezasićene masti, što pomaže tijelu u održavanju zdravije razine kolesterola. Četvrtina šalice badema ili oraha pomaže očuvati zdravlje srca. Sve u svemu, orasi i bademi su prepuni dobrih masnoća i svakako su zdrava grickalica za vas.
Grah
Pola šalice graha daje odličan nemasni proteinski obrok bogat vlaknima, željezom, fosforom i kalijem. Crveni i crni grah sadrže veće količine antioksidansa i fitonutrijenata, koji pomažu u sprječavanju srčanih bolesti, dijabetesa i nekih oblika raka. Folna kiselina u grahu pomaže očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Antioksidansi u grahu su jako učinkoviti, a organski uzgojen grah nije skup i može se pripremiti na bezbroj načina.
Bobice
Borovnice, jagode i brusnice su prepune fitonutrijenata i antioksidansa koji štite stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala, a samim time i od zloćudnih bolesti. Jedna šalica bobičastog voća može pomoći u borbi protiv raka, ona smanjuje rizik za hipertenziju i smanjuje mogućnost pojave senilne kognitivne degeneracije kod starije populacije.
Brokula
Brokula, drugi izvor folata i fitonutrijenata, nudi jačanje imuniteta zbog velike količine vitamina C i zbog zdravstvene koristi od vitamina A. Mnogo povrća, uključujući brokulu, izgubi neke hranjive tvari kada se prekuha. Za maksimalni utjecaj, pojedite jednu šalicu brokule ili sirove ili lagano kuhane na pari. Na taj način sačuvat ćete sve njene pozitivne učinke, ali i očuvati njen maksimalno intenzivan okus.
Citrusni plodovi
Limun, naranča i grejp su izvori vitamina C i antioksidansa. Bioflavonoidi inhibiraju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu ugroziti zdravlje kardiovaskularnog sustava. Grejp dnevno može držati velik broj bolesti daleko od vas, a svježe iscijedeni sok od grejpa imat će blagotvorni utjecaj na vašu probavu.
Nemasno mlijeko
Vitamin D se nalazi u vrlo malo hrane osim mlijeka. Bez adekvatne razine vitamina D , kalcij koji se dobiva drugom hranom ne koristi se učinkovito. Konzumiranje ova dva hranjiva sastojka u čaši mlijeka dnevno osigurat će jače, zdravije zube i kosti. Stoga je važno konzumirati ga na dnevnoj bazi.
Losos
Losos doprinosi smanjenju triglicerida pomoću svojih Omega-3 masnih kiselina. Omega-3 smanjuje vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka i začepljenih arterija, čime se smanjuju rizik za infarkt i moždani udar. Riblja ulja su također korisna za one s artritisom i drugim upalnim stanjima. Idealna prehrana uključuje tri posluživanja, tri puta tjedno. Divlji losos je još bolji izbor ali često se od njega odustaje zbog visoke cijene.
Špinat
Uz dodatak vitamina A i C, folata i magnezija, špinat također sadrži beta-karotene, lutein i zeaksantina, koji čuvaju očno zdravlje. Ove komponente zaštite očiju smanjuju vizualni deficit kao što su makularna degeneracija i noćno slijepilo. Pojesti šalicu sirovog špinata, kao salatu, ili lagano kuhanog na pari je idealan način jedenja ovog zdravog zelenog povrća ; prekuhavanje jako smanjuje hranjive tvari.
Slatki krumpir
Slatki krumpir sadrži vlakna, vitamine A, B-6 i C, kalij i beta-karoten. Kad beta-karoten pretvara u vitamin A u tijelu, rezultat može usporiti proces starenja i pomaže u sprječavanju nekih vrsta raka. Pola jednog velikog slatkog krumpira je savršeno posluživanje.
Pšenične klice
Ove su klice bogate vitaminom E, folnom kiselinom , tiaminom, fosforom, cinkom, magnezijem i vlaknima. Pospite 2 žlice preko vaše jutarnjih žitarica i okusi će se savršeno slagati.
Unošenjem navedenih namirnica kao dijela svoje svakodnevne prehrane učinit ćete velike korake prema poboljšanju vašeg zdravlja i postizanju bolje kvalitete života za mnogo nadošlih godina.
čaši mlijeka dnevno osigurat će jače, zdravije zube i kosti limun, naranča i grejp su izvori vitamina c i antioksidansa itamin d se nalazi u vrlo malo hrane osim mlijeka bademi i orasi gdje kupiti klice zdravlje trgovina zdravom hranom zagreb zdrava dijeta zdravlje na prvom mjestu kokosovo ulje trgovina organske hrane eko hrana bio hrana trgovina zdrave hrane zdrava hrana biotrgovina priroda i društvo priroda i društvo