Trešnja sa Barbadosa, acerola
Acerola svojim oblikom podsjeća na malene rajčice,dok joj je unutrašnjost žute boje. Meko je i sočno voće koje sadrži četreset puta više vitamina C od limuna i samo trideset kalorija na sto grama bobica.
Ta malena trešnja sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa, vitamin C te cijeli niz nutrijenata kao što su bioflavonoid, cink, fosfor, kalcij, kalij, pantotenska kiseliza i željezo te voćne šećere.
Vitamin C u liječenju
Acerola zbog visokog udjela vitamina C liječi skorbut te ostale bolesti koje su vezane uz manjak upravo ovog vitamina u prehrani. Plak u krvnim žilama, ugrušci i nepravilan rad srca samo su neke od bolesti vezanih uz krvožilni sustav koje će vam acerola pomoći umanjiti, ozdraviti ili spriječiti.
Vitamin C također potiče dodatno stvaranje kolagena što će vašu kožu učiniti elastičnom, glatkom i mladolikom te će spriječiti nastanak bora i strija. Ovaj vitamin povezan je i sa zdravljem zubi i zubnog mesa te hrskavica u organizmu.
Visok udjel antioksidansa u sastavu acerola trešnje pomoći će organizmu regulirati otpuštanje količina šećera u krvotok što će utjecati na otpuštanje inzulina. Reguliranje glukoze u krvi sprječava nagle promjene vrijednosti šećera u krvi te se preporuča osobama koje imaju probleme sa šećerom i osobama koje nemaju problema kako bi kontrolirale razinu šećera.
Acerola zbog svog sastava potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja utječu na imunitet koji brani tijelo od prehlada, virusa i raznih viroza kojima smo izloženi svakodnevno.
Acerola sadrži visoki postotak kalija koji utječe na rad srca. Vazodilator je tvar u kaliju koja širi krvne žile te omogućava bolju cirkulaciju u organizmu te lakšu izmjenu tvari. Ova trešnja svojim sastavom snižava krvni tlak te pomaže tijelu smanjiti opasnost ateroskleroze koja je jedan od uzroka pojave infarkta.
Acerolu možete pronaći u prahu u Priroda&Društvo trgovini ili web shopu te ju konzumirati sa jutarnjim kašama ili napitcima od voća i povrća!