Tjestenina od riže i obična tjestenina – koja je zdravija?

Tjestenina od riže je drugi najčešći proizvod riže koji se koristi u Aziji, odmah iza rižinih zrna. S druge strane, u Europi i Americi, češće se koristi obična tjestenina, dok je tjestenina od riže uključena u prehrani tek nekolicine. Ali koja je zapravo razlika između ta dva tipa tjestenine? Ima li konzumacija rižine tjestenine prednosti? Ukratko, obična tjestenina ima više hranjivih tvari od rižinih rezanaca; međutim, rezanci riže ne sadrže gluten, što ih čini dobrim izborom za ljude s osjetljivosti na gluten ili celijakijom. Evo nekih detaljnijih informacija o sličnostima i razlikama između tjestenine od riže i obične tjestenine.

Kalorije i masnoća

Tjestenina od riže i obična tjestenina slične su po kaloričnom i masnom sadržaju. Rezanci od riže imaju 96 kalorija po 1/2 šalice, a obična tjestenina ima 111 kalorija. Obje vrste tjestenine sadrže malo masnoća. Obična tjestenina ima 0,65 grama masnoće po 1/2 šalice, oko 0,5 grama više od rižinih rezanaca. Većina masnoća u običnoj tjestenini je nezasićena ili zdrava masnoća.

Proteini, ugljikohidrati i vlakna

Obična tjestenina ima veći udio bjelančevina od tjestenine od riže. Rezanci riže imaju 0,8 grama proteina po 1/2 šalice, a obična tjestenina ima 4,06 grama. Sadržaj ugljikohidrata i vlakana malo se razlikuje između dvaju tjestenina. Obična tjestenina ima 21,6 grama ugljikohidrata i 1,3 grama vlakana. Rezanci riže imaju 21,91 grama ugljikohidrata i 0,9 grama vlakana.

Vitamini

Obogaćena obična tjestenina ima više vitamina i minerala od tjestenine od riže jer sadrži dodatak željeza, tiamina, niacina, riboflavina i folne kiseline. Najveća razlika između dvaju tjestenina je njihov sadržaj folata. Obična tjestenina ima 83 mikrograma folata, u usporedbi s 3 mikrograma u rezancima riže. Folat je osobito važan za žene s dobi trudnoće, jer je potreban za zdravlje fetusa u razvoju. Obična tjestenina također sadrži oko 10 puta više tiamina i riboflavina, te dvostruko više niacina nego rezanci riže.

Minerali

Obična tjestenina i tjestenina od riže obogaćene su željezom i sadrže 4 posto preporučene dnevne vrijednosti. Također sadrže mnoštvo kalcija, magnezija, fosfora, kalija i cinka. Ti minerali pomažu tijelu da održava stabilan krvni tlak, kontrolira kontrakcije mišića, podupire imunološki sustav i održava zdrave zube i kosti.

Dakle, razlike između ovih tipova tjestenine postoje, ali nisu pretjerano velike. Tjestenina od riže definitivno je bolji odabir za ljude koji izbjegavaju gluten, broje kalorije ili izbjegavaju masnoće.

 
  Savjeti - Sve