Tjestenina od riže i obična tjestenina – koja je zdravija?
Tjestenina od riže je drugi najčešći proizvod riže koji se koristi u Aziji, odmah iza rižinih zrna. S druge strane, u Europi i Americi, češće se koristi obična tjestenina, dok je tjestenina od riže uključena u prehrani tek nekolicine. Ali koja je zapravo razlika između ta dva tipa tjestenine? Ima li konzumacija rižine tjestenine prednosti? Ukratko, obična tjestenina ima više hranjivih tvari od rižinih rezanaca; međutim, rezanci riže ne sadrže gluten, što ih čini dobrim izborom za ljude s osjetljivosti na gluten ili celijakijom. Evo nekih detaljnijih informacija o sličnostima i razlikama između tjestenine od riže i obične tjestenine.
Kalorije i masnoća
Tjestenina od riže i obična tjestenina slične su po kaloričnom i masnom sadržaju. Rezanci od riže imaju 96 kalorija po 1/2 šalice, a obična tjestenina ima 111 kalorija. Obje vrste tjestenine sadrže malo masnoća. Obična tjestenina ima 0,65 grama masnoće po 1/2 šalice, oko 0,5 grama više od rižinih rezanaca. Većina masnoća u običnoj tjestenini je nezasićena ili zdrava masnoća.
Proteini, ugljikohidrati i vlakna
Obična tjestenina ima veći udio bjelančevina od tjestenine od riže. Rezanci riže imaju 0,8 grama proteina po 1/2 šalice, a obična tjestenina ima 4,06 grama. Sadržaj ugljikohidrata i vlakana malo se razlikuje između dvaju tjestenina. Obična tjestenina ima 21,6 grama ugljikohidrata i 1,3 grama vlakana. Rezanci riže imaju 21,91 grama ugljikohidrata i 0,9 grama vlakana.
Vitamini
Obogaćena obična tjestenina ima više vitamina i minerala od tjestenine od riže jer sadrži dodatak željeza, tiamina, niacina, riboflavina i folne kiseline. Najveća razlika između dvaju tjestenina je njihov sadržaj folata. Obična tjestenina ima 83 mikrograma folata, u usporedbi s 3 mikrograma u rezancima riže. Folat je osobito važan za žene s dobi trudnoće, jer je potreban za zdravlje fetusa u razvoju. Obična tjestenina također sadrži oko 10 puta više tiamina i riboflavina, te dvostruko više niacina nego rezanci riže.
Minerali
Obična tjestenina i tjestenina od riže obogaćene su željezom i sadrže 4 posto preporučene dnevne vrijednosti. Također sadrže mnoštvo kalcija, magnezija, fosfora, kalija i cinka. Ti minerali pomažu tijelu da održava stabilan krvni tlak, kontrolira kontrakcije mišića, podupire imunološki sustav i održava zdrave zube i kosti.
Dakle, razlike između ovih tipova tjestenine postoje, ali nisu pretjerano velike. Tjestenina od riže definitivno je bolji odabir za ljude koji izbjegavaju gluten, broje kalorije ili izbjegavaju masnoće.
probios bez glutena web shop bez glutena bez glutena bez glutena proizvodi trgovina organske hrane web shop zdrave hrane bez glutena online trgovina zdrave hrane zdrava hrana biotrgovina priroda i društvo biotrgovina na trešnjevci priroda i društvo priroda i društvo biotrgovina